Po stopách starostů (Svitavy), žádné vstupné

Tipy kam na výlet ve Svitavech a na Svitavsku.

Výletník, cestovatel, turista - moderátor/ka: mslechtin

Uživatelský avatar
Jirka
Administrátor fóra
O výletech: 443
Registrován: pon 17. črc 2017 8:45:50
Kontaktovat uživatele:

Procházka Po stopách starostů (Svitavy), žádné vstupné

Příspěvek od Jirka » ned 03. bře 2019 9:58:29

Jaké stopy zanechali ve Svitavách starostové?

Zajímavou procházku po městě Svitavy slibuje trasa, kterou bychom mohli nazvat „po stopách starostů“. Začneme v parku Jana Palacha, na levé straně silnice směrem na Poličku.

Park byl původně soukromou zahradou podnikatele Julia Langera. Pro něho byla mezi lety 1890 a 1892 postavena vila v historizujícím slohu, považovaná za jednu z nejpůvabnějších staveb ve Svitavách. Rodina Langerova ale ve vile a ve své zahradě nepobyla dlouho, ve třicátých letech 20. století dostihla i svitavského podnikatele hospodářská krize a on byl nucen objekt postoupit svitavské spořitelně. Ta ho brzy pronajala městu, které stavbu po několika letech odkoupilo. Od roku 1945 v Langrově vile sídlil městský národní výbor, později městský úřad, a je i sídlem současného starosty.

Ze zahrady se stal park dr. Edvarda Beneše a byl vděčným cílem procházek veřejnosti. Od roku 1993 nese jméno Jana Palacha. Na přelomu tisíciletí prošel rozsáhlou revitalizací: byly rekonstruovány cesty, jezírko s mostem, byly přidány skulptury a další umělecká díla, prostor se našel pro dětské aktivity a byly vysázeny nové druhy zeleně. Park, i nyní místo pro vycházky a pořádání nejrůznějších akcí, je zároveň arboretem se sedmdesáti druhy stromů a keřů.

Z parku Jana Palacha naše kroky povedou na náměstí. To patří svou délkou (půl kilometru) k nejdelším oboustranně loubeným náměstím. Že měšťanské domy v minulosti vznikaly spíše spontánně, potvrzuje ojedinělá dispozice náměstí. V úzké části stojí budova staré radnice, která coby úřadovna rady města začala sloužit v roce 1538 (do té doby se konšelé a rada scházeli v domech purkmistrů, kvůli rostoucí administrativě a snaze o nezávislost se však město rozhodlo zakoupit dům na náměstí). V roce 1781 se objektu nevyhnul ničivý požár, radnice se šest let opravovala a přibyla k ní radniční věž s hodinami. Jako radnice přestala sloužit ve třicátých letech minulého století.

Od staré radnice se vydáme do dolní části náměstí, odkud je už vidět Budigova vila. V roce 1892 ji postavili coby rodinné sídlo pro starostu, podnikatele a mecenáše Johanna Budiga. Později nechal majitel přistavět ještě dvě křídla. Honosný objekt patřil rodině do roku 1945, kdy jim byl zabaven majetek. O dva roky později bylo ve vile otevřeno městské muzeum. Dnes jsou v celém objektu výstavní sály muzea a galerie. Před vilou na Budigově, později Smetanově náměstí, stála až do roku 1981 socha Mateřské lásky. Při výstavbě silničního průtahu městem byla přemístěna do Palachova parku.

Trasa „po stopách starostů“ vám ukáže historické i současné Svitavy a připomene, že k městu na pomezí Čech a Moravy neodmyslitelně patří krásná příroda a udržovaná zeleň.

Přílohy
stará radnice1.jpg
Po stopách starostů Svitavy



Degustační set Medoviny z Vysočiny

Zpět na „Tipy na výlety Svitavy a Svitavsko (Jevíčko, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, ...)“